Alacağın zekatını vermek gerekir mi

Alacağın zekatını vermek gerekir mi

Başkalarının üzerinde olan ve nisap miktarına ulaşan alacaklar zekata tabi olup olmama bakımından üç kısımdır:
1. Kuvvetli Alacak; Bunlar, borç olarak verilen paralar ile ticaret mallarının bedeli olan alacaklardır. Bu alacaklar, borçlular tarafından ikrar edilirse veya borcu ispata yarayan kesin delil varsa, alacaklı tarafından her yıl zekatlarının ödenmesi gerekir. Önceki yıllara ait zekatı verilmemiş ise, alacak tahsil edildikten sonra, geçmiş yıllara ait zekatları ödenir.

2. Orta Alacak; Ticaret için olmayan bir malın bedelinden olan alacaktır. Ev kirası borcu gibi.
3. Zayıf Alacak; bir malın bedeli karşılığı olmayan alacaktır. Kocanın karısına olan mehir borcu gibi.

İkinci ve üçüncü kısım alacakların geçmiş yıllara ait zekatları gerekmez. Tahsil edilip üzerlerinden bir yıl geçince zekatları verilir (İbn Abidin, Reddu’l-Muhtar, 35-36; Mehmet Zihni, Nimet-i İslam, 518).
İnkar edilen veya geri alınma ihtimali olmayan alacaklar için, alacaklının her yıl zekat vermesi gerekmez. Şayet bu tür ümit kesilmiş bir alacak daha sonra ödenirse, tahsil edildikten sonra üzerinden yıl geçtikten sonra zekatı gerekir; geçmiş yıllar için zekat gerekmez (Merğinani, el-Hidaye, I, 97).

Kaynak:Diyanet fetva hattı

https://www.islamisite.net/wp-content/uploads/2015/06/images2.jpghttps://www.islamisite.net/wp-content/uploads/2015/06/images2-150x150.jpgmuslumangencİSLAMİ SOHBETAlacağın zekatını verilir mi,Alacağın zekatını vermek gerekir mi,dini sohbet,islam,İSLAMİ SOHBET
  Başkalarının üzerinde olan ve nisap miktarına ulaşan alacaklar zekata tabi olup olmama bakımından üç kısımdır: 1. Kuvvetli Alacak; Bunlar, borç olarak verilen paralar ile ticaret mallarının bedeli olan alacaklardır. Bu alacaklar, borçlular tarafından ikrar edilirse veya borcu ispata yarayan kesin delil varsa, alacaklı tarafından her yıl zekatlarının ödenmesi gerekir. Önceki...