ZİYARET YERLERİ
MEDİNE-İ MÜNEVVERE’Yİ ZİYARET
Peygamber Efendimizin kabrini ziyaret etmek, mescidinde namaz kilmak, Onun ve Ashabinin yasadigi yerleri görmek üzere Medine’ye dogru yola çikan bir haci, bu ziyaretiyle yalnizca Allah’a yakinlasma amaci gütmelidir. Çünkü hacinin Islami duyarliligini daha da artiracak olan bir kutlu yolculuk, gerçekten Cenab-i Hakk’in rizasini kazanmanin önemli bir vesilesidir. Zira Cenab-i Hak, Peygamberini ziyarete gelenleri sever ve onlarin, onun huzurunda yapacaklari dualari geri çevirmez. Hz. Peygamber de kendisini ziyarete gelenlere sefaat edecegini bildirmistir.
Yolculuk esnasinda, bol bol salatu selam getirilmeli ve Medine’ye yaklastikça bu daha da artirilmalidir. Haci, bu ziyaretin siradan bir ziyaret olmadigini düsünerek büyük bir tevazu, saygi ve vakarla Medine’ye girmelidir. Medine’ye girerken “Rabbim! Girecegim yere dosdogru girmemi sagla; çiktigim yerden de dosdogru çikmami sagla. Bana katindan, yardimci bir güç ver”(9) duasini okumasi güzel olur. Evlere yerlesip gerekli ihtiyaçlar giderildikten ve hazirliklar yapildiktan sonra, Mescid-i Nebi ve Hz. Peygamber’in kabri ziyarete gidilir.

Mescid-i Nebî’yi ve Hz. Peygamberin Kabrini Ziyaret

Medine-i Münevvere, İslam nurunun yeryüzüne yayıldığı Peygamber şehridir. Her karışı, İslam’ın aydınlığını insanlığa ulaştıran Allah Rasûlünün ve Sahabenin hatıralarıyla doludur. Sinesinde İslam’ın en büyük önderlerini barındırmaktadır. İslam’ın güzelliğini insanlara ulaştırabilmek için Peygamber Efendimiz buraya hicret etmiş, İslâm devleti burada kurulmuş, İslâm’ın mesajı insanlığa buradan ulaşmıştır. Rasulüllah İslâm’ı tebliğ görevini tamamladıktan sonra burada vefat etmiş ve buraya defnedilmiştir. Böylece Medine, Allah’ın en sevgili kulunu ve insanlığın gelmiş geçmiş en büyük önderini bağrında taşıma şerefini elde etmiştir. Asr-ı Saadet, en parlak şekilde bu şehirde yaşanmıştır. İnsanlık tarihinin en güzel, en mutlu, en adil, en hakkaniyetli örnek ve model toplumu, Peygamber Efendimizin terbiyesinde bu şehirde oluşturulmuştur. Böylece bu şehir dünyada adeta cennet misali bir hayatın yaşanabileceğine tanıklık etmiştir. Tarih, Rasulüllah’ın sohbetine nail olan bu Sahabe neslinin oluşturduğu toplum kadar güzel bir topluma bir başka yerde ve bir başka zamanda şahid olmamıştır. İşte Medine-i Münevvere bu güzel insanların gelip geçtiği ve pek çoğunun bağrında yattığı kutsal şehirdir. Vefatından sonra kendisini ziyaret edenler hakkında Peygamberimizin: “Beni vefatımdan sonra ziyaret eden sağlığımda ziyaret etmiş gibidir.”
“Kabrimi ziyaret eden şefaatimi hak eder””Kalbinde beni ziyaretten başka hiçbir düşünce olmaksızın kim beni ziyarete gelirse, Kıyamet gününde şefaatimi haketmiş olur.” buyurduğu rivayet edilmektedir. Bu itibarla hacıların Medine-i Münevvere’ye giderek Peygamber Efendimizin kabrini ziyaret etmeleri, mescidinde namaz kılmaları, Peygamber sevgisini yenilemenin ve onun sünnetine bağlılığı kuvvetlendirmenin önemli bir vasıtasıdır.

Baki Mezarlığı’nı Ziyaret

Mescid-i Nebî’nin doğu tarafında bulunan Baki Mezarlığını ziyaret etmek müstehaptır. Peygamber Efendimizi görme şerefine nail olan, sesini duyan, onunla namaz kılan ve İslâmiyet uğrunda hiçbir fedakarlıktan çekinmeyen on bin civarında sahabi bu mezarlığa defnedilmiştir. Üçüncü halife Hz. Osman, Hz.Abbas, Hz.Aişe, Hz. Fatıma, Sad b. Ebi Vakkas, Hz.Hasan gibi sahabe ile İmam-ı Malik gibi Tabiundan bir çok büyük zevat burada bulunmaktadır. Mezarlığın içerisine girmek şart olmamakla birlikte kapısı açık olduğunda içeri girilerek; kapalı olduğunda dışardan ziyaret edilebilir. Ziyarette orada yatanlara selâm verilir ve dua edilir. İsteyenler Dua kitabındaki mezarlıkları ziyaretle ilgili selâm ve duayı okuyabilirler. Peygamber Efendimiz zaman zaman Baki Mezarlığını ziyaret eder ve orada medfun bulunan mü’minler için dua ederdi.

Kuba Mescidi

Peygamberimiz Hz. Muhammed, Mekke’den Medine’ye hicretleri esnasında, Medine’ye 5 km. mesafede bulunan Kuba’da 14 gün kalmıştı. Bu süre içinde Peygamberimiz orada bir mescid inşa etti ve burada namaz kıldı. Kur’an-ı Kerim’de takva üzere yapıldığı bildirilen ve İslâm âleminde cemaatle namaz kılınmak için yapılan ilk mescid budur. Kuba Mescidini ziyaret etmek ve burada iki veya dört rekat namaz kılmak müstehaptır. Bu mescidin ziyareti ile ilgili olarak Hz. Peygamber şöyle buyurmaktadır: “Kim evinde güzelce temizlenip abdest aldıktan sonra, başka maksatla değil de sadece namaz kılmak için Kuba Mescidine giderse umre sevabı alır.Hz. Peygamber sağlığında, Cumartesi günleri Kuba Mescidini ziyaret eder ve burada namaz kılardı.

Uhud Şehitleri

Uhud, Medine’nin 5 km. kadar kuzeyinde bir dağın adıdır. Hicretin üçüncü yılında (M.625) müslümanlarla müşrikler arasında burada yapılan savaşta, Ashab-ı kiramdan 70 kişi şehid olmuş ve buraya defnedilmişlerdir. Peygamberimizin amcası ve şehidlerin efendisi Hz.Hamza da bunlar arasındadır. Hz.Peygamber, her yıl Uhud şehitlerini ziyaret eder ve onlara dua ederdi. Uhud şehitlerini ziyaret etmek de müstehaptır.

Kıbleteyn Mescidi

İslam’ın ilk yıllarında namazlar, Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya doğru kılınıyordu. Peygamber Efendimiz Kıble’nin Kâbe olmasını, yani namazların Kâbe’ye dönülerek kılınmasını çok arzu ediyor ve bu konuda Allah’tan gelecek emri bekliyordu. Hicretten 18 ay kadar sonra Şaban ayının 15. günü (Berat Kandilinde) Hz. Peygamber, Seleme oğulları mahallesinde öğle veya ikindi namazının farzını kıldırdığı esnada, ikinci rekatın sonunda aşağıdaki âyet-i kerime indi: “… Seni elbette, hoşlanacağın kıbleye döndüreceğiz. O halde hemen Mescid-i Haram’a (Kâbe’ye) doğru dön. (Ey mü’minler) siz de nerede olursanız olun, (namazda) oraya doğru dönün.

Yedi Mescidler

Hendek savaşının yapıldığı bölgede bir birine yakın küçük küçük yedi mescid bulunmaktadır. Bunlara ” Yedi Mescidler” denir. Medine’ye gelenler tarafından buraların da ziyaret edilmesi âdet haline gelmiştir.

MEKKE-İ MÜKERREME’DEKİ BAZI ZİYARET YERLERİ
Mekke’de, Hz. Peygamber ve onun değerli ashabının izlerini taşıyan bazı yerler vardır. Mekke’ye gidenler buraları ziyaret etmektedirler. Bunlardan bazıları şunlardır:

Hz. Peygamber’in Doğduğu Ev

Mu’alla Mezarlığı : Hz. Hatice validemiz burada medfundur.

Hira Mağarası: Hz. Peygamber’e ilk vahyin geldiği yer olan bu mağara, Nur Dağının tepesinde bulunmaktadır.

Sevr Mağarası : Hicret esnasında, Hz. Peygamber ile Hz. Ebu Bekir’in gizlendikleri mağaradır. Sevr Dağında bulunmaktadır.

Cin Mescidi: Cin Sûresi’nin indiği yerde inşa edilmiş olan mescittir

HACislam,İSLAMİ SOHBET,ZİYARET YERLERİ,ZİYARET YERLERİ nelerde
ZİYARET YERLERİ MEDİNE-İ MÜNEVVERE’Yİ ZİYARET Peygamber Efendimizin kabrini ziyaret etmek, mescidinde namaz kilmak, Onun ve Ashabinin yasadigi yerleri görmek üzere Medine’ye dogru yola çikan bir haci, bu ziyaretiyle yalnizca Allah’a yakinlasma amaci gütmelidir. Çünkü hacinin Islami duyarliligini daha da artiracak olan bir kutlu yolculuk, gerçekten Cenab-i Hakk’in rizasini kazanmanin önemli...