besmele

9686_425943734144553_1723862399_n

Asr-ı evvel ve Asr-ı sani
SUAL: şafi mezhebinde olan biri öğle namazını uykuda olduğu, dalgınlığından ya da herhangi istenmeyen bir sebep ile geçirirse ve ikindi vakti (Türkiye Gazetesi takvimindeki saate göre) 20-25 dakikadır girmiş ise, bu şahıs hanefi mezhebini taklid ederek asr-i saniye göre kılabilir mi?
CEVAP
Kılabilir. Asr-ı sani, ikinci ikindi demektir. Asr-ı evvel birinci ikindi demektir.
Öğle namazının vakti, imameyne [Yani imam-ı Ebu Yusüf ile imam-ı Muhammede] göre, asr-ı evvele kadardır. Yani her şeyin, gölgesi, öğle namazının evvel vaktindeki uzunluğundan, kendi boyu miktarı uzayıncaya kadardır. [Mesela 100 cm olan Bir çubuğun gölgesi öğle vaktinin evvelinde 10 cm ise, bu bölge 110 cm olunca öğle vakti bitmiş olur.] Bugün ikindi ezanları bu kavle göre okunmaktadır.

İmam-ı a’zam hazretlerine göre ise, öğlenin vakti asr-ı saniye kadardır. Yani her şeyin gölgesi boyunun iki misli uzayıncaya kadar devam eder. [Yani yukarıda bildirilen çubuğun gölgesi 210 cm olunca ikindi başlamış olur.] [Diğer üç mezhebde öğle ve ikindinin vakti imameynin bildirdiği gibidir. Yani bu mezheblerde asr-ı sani yoktur.]

Bir özürle öğle namazını imameynin bildirdiği vakitte [Asr-ı evvele kadar] kılamıyan kimse, namazı kazaya bırakmayıp İmam-ı a’zam hazretlerinin kavline göre, asr-ı evvelde kılmalıdır! Bu takdirde, o gün ikindi namazını da, İmam-ı a’zam hazretlerinin bildirdiği vakitten önce kılmamalıdır! Kısacası, öğleyi asr-ı evvelde kılanın, ikindiyi asr-ı sanide kılması gerekir.

İkindide olduğu gibi yatsıda da iki vakit vardır. Buna (İşa-i evvel) ve (İşa-i sani) denir. [İşa, yatsı demektir.] İşa-i sani, işa-i evvelden, Eylülden Mart ayına kadar 10-12 dakika sonradır. Nisanda 12-14, Mayısta 14-18, Haziranda 18-19, Temmuzda 15-19, Ağustosta ise 12-15 dakika sonradır.

Hem İmam-ı a’zam hazretlerinin, hem de İmameynin kavline uyabilmek için ikindiyi asr-ı sanide, yatsıyı da işa-i sanide kılmak ihtiyatlı olur.

İstanbul için, senenin bütün günlerine göre, ikindi namazının vakti, asr-ı sani üzerinden hesaplanarak bir cetvel halinde aşağıya çıkarılmıştır.

Sual: Maliki’yi taklid eden de öğleyi asr-ı sanide kılabilir mi?
CEVAP
Asr-ı evvel demek gerekir.
İmam-ı a’zama göre, ikindi vakti, bugünkü ezanlardan belli bir süre sonra giriyor. Bugünkü ezanların okunduğu ilk vakitlere asr-ı evvel (birinci ikindi) ve işa-i evvel (birinci yatsı) denir.

Bir mazeretle öğleyi vaktinde kılamayan asr-ı sanide değil, asr-ı evvelde kılabilir. Asr-ı sani vakti girdiğinde hala öğle kılınmamışsa, artık öğleyi kaza etmek gerekir.

Maliki’yi taklid eden Hanefi de, öğle ve akşam namazını, bir ihtiyaç halinde bu kavle göre, asr-ı evvelde ve işa-i evvelde kılabilir. Bir ihtiyaç olmadıkça öğle ve akşam namazları bu vakitlere bırakılmaz.

Sual: Öğle namazını, herhangi bir sebeple kılamayan kimse, ikindi vakti girince, ne yapması gerekir?
CEVAP
Hanefi’de, ikindi ve yatsı vakitleri için, iki farklı kavil vardır. Bunlara asr-ı sani [ikinci ikindi] ve işa-i sani [ikinci yatsı] vakitleri denir.

Öğleyi vaktinde kılamayan, asr-ı evvelde öğleyi kılar, ikindi namazını ise, İmam-ı a’zam hazretlerinin kavline uyarak, asr-ı sanide kılar. Aynı şekilde, akşamı da vaktinde kılamayan, işa-i evvelde kılar, yatsı namazını ise, işa-i sanide kılar.

Asr-ı sani ve işa-i sani vakitleri de girmiş olursa, kazaya bırakmamak yani haram işlememek için, öğle ile ikindi, ikindi vaktinde; akşam ile yatsı da, yatsı vaktinde Hanbeli mezhebi taklit edilerek cem edilir

İSLAMİ SOHBETAsr-ı evvel ve Asr-ı sani,Asr-ı evvel ve Asr-ı sani anlamı nedir,Asr-ı evvel ve Asr-ı sani nedir,Asr-ı evvel ve Asr-ı sani önemi,İSLAMİ SOHBET
Asr-ı evvel ve Asr-ı sani SUAL: şafi mezhebinde olan biri öğle namazını uykuda olduğu, dalgınlığından ya da herhangi istenmeyen bir sebep ile geçirirse ve ikindi vakti (Türkiye Gazetesi takvimindeki saate göre) 20-25 dakikadır girmiş ise, bu şahıs hanefi mezhebini taklid ederek asr-i saniye göre kılabilir mi? CEVAP Kılabilir. Asr-ı sani,...