ad

Milli piyango harammı haram değil mi

İslam’da bir amelin hükmünü yalnızca Allah-u Teâlâ koyar. Rabbimiz bir amele haram demişse haramdır, helal demişse helaldir. Bütün Müslümanlar da bunu bilir, kabul eder.
Fakat ne gariptir ki günümüzde gazeteciler, dini hükümleri sulandırmakta sınır tanımıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda yılbaşı öncesinde bir gazetenin anket tertipleyip “Sizce piyango haram mı?” diye sorması gibi… Sanki insanoğlunun kendi aklıyla “Bence haram olmamalı” demesinin bir değeri varmış gibi, böyle bir konuyu anket sorusu yapabiliyorlar.

Öte yandan halkımızın %50,41′lik kısmının “Hayır, haram değildir.” demesine bakılırsa; bu kesim ya gerçekten piyangonun haram olduğunu bilmiyor yahut da söylenenlerden dolayı kafası karışmış.

Halkın kafasının karışması normal elbette… Bir kısmı “Canım kumar olsa devlet eliyle oynatılır mı?” diye düşünmüştür. Bir kısmı da “Milli Piyango’da toplanan paraların bir kısmı, Mehmetçik Vakfı’na, Çocuk Esirgeme Kurumu’na aktarılıyor. Bu şekilde yardımlaşma oluyor.” propagandasından etkilenmiştir.

Halbuki kumarı yasaklayan ayette adı zikredilen “meysir” de tıpkı böyle, hayır amaçlı bir kumar çeşidiydi. Hatta meysirde bahse konulan devenin hepsi bağışlanırdı. Meysirin bile yasaklanmış olması gösteriyor ki şans oyunlarının hayır işleri için olması bile haramdır.

Üstelik piyangoda niyet hayır yapmak da değil, az para koyup, zahmetsizce bol para kazanmaktır. Bunun diğer kumar yöntemlerinden bir farkı yoktur.

Çekiliş sonunda yığınla insanın umutları yıkılmakta ve hepsi “Ben ne şanssız bir insanım” duygusuna kapılmaktadırlar. Öte yandan kendisine büyük para isabet edenlerin de çoğu, zıvanadan çıkmakta, karısından boşanıp işini bırakıp, kısa zamanda parayı saçıp savurmaktadır. Sonunda da eskisinden daha fakir bir duruma düşünce “Haram para hayır getirmedi” diye dövünmektedir.

Piyango hakkında bilinmeyen bir gerçek de şudur: piyangoda kazanılan para haram olduğu gibi kaybedilen para da haramdır.

Yani bilete bakıp, “Ne yapalım şansım yokmuş” deyip çöpe atmakla iş bitmiyor, kazanılsa da kaybedilse de amel defterine “kumar oynamak” günahı yazılıyor. Çünkü bize emanet edilen hiçbir şeyi harama sarf etme hakkına sahip değiliz.

Bu durumda piyangoda kazananlar da kaybedenler de kayıpta; hem dünyada, hem ahirette…

muslumangencDİNİ GÜNDEMİSLAMİ BİLGİLERİSLAMİ SOHBETislam,islami Konular,İSLAMİ SOHBET,islami yazılar,Milli piyango harammı haram değil mi,Milli piyango harammı haram değil mi sorusu
Milli piyango harammı haram değil mi İslam’da bir amelin hükmünü yalnızca Allah-u Teâlâ koyar. Rabbimiz bir amele haram demişse haramdır, helal demişse helaldir. Bütün Müslümanlar da bunu bilir, kabul eder. Fakat ne gariptir ki günümüzde gazeteciler, dini hükümleri sulandırmakta sınır tanımıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda yılbaşı öncesinde bir gazetenin anket tertipleyip “Sizce...