islami site islam,

وَلاَ تُبَاشِرُوهُنَّ وَأَنتُمْ عَاكِفُونَ فِي الْمَسَاجِدِ

ÎTİKÂF İBADETİNİN ÖNEMİ

Üç aylar dediğimiz gönül mevsiminin sonlarına yaklaşıyoruz. Recep ve Şaban bizleri ramazana, Ramazan da bizi rahmet-i rahmanın tecelli ettiği Kadir gecesine hazırlamakta.
Fahri kâinat Efendimiz Hz. Peygamber (s.a.v.) her yıl Ramazan ayında kendi iç dünyasına yönelir, geçirdiği bir yılın muhasebesini yapar ve Ramazan’ın son on gününde “itikaf”a girerdi. Bu hali vefatından bir yıl öncesine kadar devam etti. Vefat ettiği yıl ise Ramazan ayında yirmi gün itikafta kaldı. Kendisinin vefatından sonra da hanımları itikaf ibadetine devam ettiler. Sahabe de bu uygulamayı sünnet edindiler.
Peygamber Efendimizin bu kadar önem verdiği ve her yıl önemle uyguladığı bu ibadet neyi kapsar ve amacı nedir?
İtikâf kelime olarak “ibadet veya başka bir gaye için bir yerde kendini tutmak; insanlardan tenha bir yerde kalmak, bir şeye bağlanmak” gibi anlamlara gelir. Dinî bir kavram olarak ise, ibadet niyetiyle ve kurallarına uyarak inzivaya çekilmek demektir. Bu ibadette amaç kişinin kendi iradesiyle nefsinin istek ve arzularını bir süreliğine terk edip inzivaya çekilmesi, vaktinin tamamını ibadet türünden işlere ayırarak nefsini tezkiye etmesidir. Bu sure zarfında kulun aile ve sosyal çevresi ile münasebetleri devam etmez, eşiyle mübaşeret edemez. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de Yüce Rabbimiz “Siz mescitlerde itikafta iken eşlerinize yaklaşmayın” buyurmuştur. Dolayısıyla bu ibadet esnasında kul sadece rabbine ibadet eder, nefsî arzularını dizginlediği ölçüde manevî bir arınma yaşar.
Aziz Cemaat!
Acaba makbul bir itikâfın şartları nelerdir?
Öncelikle kişi kaç gün itikâfta kalacaksa bunu belirterek itikâf ibadetine niyet eder. Bu süre, mescidde bulunduğu bir kaç saat gibi kısa bir sure olabileceği gibi bir günden on güne kadar da değişebilir. Yine kişinin oruçlu olması ve itikâfa cemaatle beş vakit namaz kılınan bir camide girmesi gerekir. Kadınlar, camide değil, evlerinin belirli bir bölümünde itikâfa girerler, itikâfa kaç gün için niyet etmişler ise o süre boyunca oradan çıkmazlar. Ancak abdest gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için bulundukları yerden ayrılabilirler ve vakit kaybetmeden geri dönerler. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur. Bunlar için camiden dışarı çıkamaz; çıkarsa itikâf bozulur.
İtikâf ibadeti müekked sünnettir. Böylesine önemli bir sünneti ifa eden kimse Resûlullah (s.a.v.)e layık ümmet olma yolunda elbette büyük bir mesafe kat edecektir. İnsanın Rabbiyle ve kendiyle baş başa kalması, ruhuyla manevi bir teneffüs yapması bugünün insanının ne büyük bir ihtiyacıdır. Böyle güzel bir sünneti bize miras bırakan Efendimiz (s.a.v.)’e ne kadar teşekkür etsek azdır! O’na (s.a.v.) en güzel teşekkür bu sünneti bir saat da olsa, bir gün de olsa yaşamaktır.
Bizler bu ibadeti en güzel nasıl eda edebiliriz?
İtikâf esnasında kalbimizle Allah’a yönelip vaktimizi zikir, Kur’an tilaveti, tevbe, istiğfar özellikle tefekkür gibi ibadetlerle geçirmeliyiz. Bu süre zarfında hayırdan başka bir şey söylememeli, boş lakırdılardan sakınmalı, zihin, kalp ve bedenimizle Allah’a kulluk ile meşgul olmalıyız.
Acaba kendimizi kendi irademizle, alıştığımız dünyalıklardan mahrum bırakacak bir ibadeti yapmanın bize ne tür faydaları olacaktır?
Öncelikle itikâfa girmek suretiyle Efendimizin bu çok önemli sünnetini icra etmiş oluruz. İtikâf, nefsimizi haramlara karşı korumada bize güç verecektir. Bu sayede Ramazan ayının feyiz ve bereketinden daha iyi istifade edeceğiz. Ramazan ayının son on gününde itikâfa girmek ise Kadir gecesine –biiznillah- isabet etmemize ve bu geceyi en iyi şekilde ihya etmemize vesile olacaktır. Çünkü Sevgili Peygamberimiz bir hadis-i şerifinde “Kadir gecesini ramazanın son on günü içinde arayınız!” Buyurmuşlardır.
Ey rıza-ı ilahinin taliplileri!
İtikâf, Rabb ile baş başa kalma vesilesidir, hakiki sevgili ile buluşmanın vaktidir. Bu ibadetle kalp nurlanır, sadece göz değil, gönül de görmeye başlar. Allah bu ibadetin sırrına bizleri eriştirsin, Resûlullah (s.a.v.)’in bu sünnetini anlamayı ve yaşamayı nasip eylesin. Amin!

İSLAMİ SOHBETislam,islami radyo,İSLAMİ SOHBET,İtikaf nedir,İtikaf ve Önemi,İtikaf ve Önemi ve acıklaması
islam, وَلاَ تُبَاشِرُوهُنَّ وَأَنتُمْ عَاكِفُونَ فِي الْمَسَاجِدِ ÎTİKÂF İBADETİNİN ÖNEMİ Üç aylar dediğimiz gönül mevsiminin sonlarına yaklaşıyoruz. Recep ve Şaban bizleri ramazana, Ramazan da bizi rahmet-i rahmanın tecelli ettiği Kadir gecesine hazırlamakta. Fahri kâinat Efendimiz Hz. Peygamber (s.a.v.) her yıl Ramazan ayında kendi iç dünyasına yönelir, geçirdiği bir yılın muhasebesini yapar ve...